TONKA BOBY
Tonka boby (také tonka fazole nebo jen tonka) jsou fermentovaná semena stromu s názvem Slivoň obecná a mají původ ve Střední Americe a v severních oblastech Jižní Ameriky.
Tohle luxusní, netradiční a lahodné koření má intenzivní, hořko-sladké a komplexní aroma i chuť. Připomíná něco mezi vanilkou, čokoládou, kakaem, karamelem, nugátem a hořkou mandlí. Někdo cítí dokonce i vůni hřebíčku, skořice nebo višní, lehce rumové aroma či santalové dřevo.
Tonka se hojně využívá ve francouzské a španělské kuchyni.
Na dotaz
O produktu
Požadované množství tonka bobu nastrouhejte na jemném struhadle (jako muškátový oříšek).
NA SLADKO
Její specifické aroma ji předurčuje zejména k ochucení dezertů jako je panna cotta, čokoládové éclairs, crème brulée či různé krémové, mléčné a smetanové dezerty. Přidává se také do sladkého pečiva (koláče, palačinky, sušenky, křehké pečivo a drobné cukroví, jogurtové dorty, cheescake a podobně), pudinků, nákypů nebo zmrzliny. Kořením můžete dochutit různé polevy nebo marmeládu. Skvěle doplní čokoládové dezerty a dorty, stejně jako sladké ovoce. Zvlášť lahodně se snoubí s melouny, třešněmi, meruňkami a citrusovými plody.
NA SLANO
Nastrouhejte pár špetek tonky do krémové zeleninové polévky, pyré nebo nákypu – sázkou na jistotu je kombinace s dýní, brambory, batáty, fazolemi či hráškem. Hodí se také do omelet, pokrmů z brambor, rajčat a bílého masa s omáčkou. Ve středomoří se často používá k dochucení mořských plodů a ryb.
TIP: Nechte pár fazolí vylouhovat v kvalitním rumu – čím déle, tím lépe. Výsledkem bude originální a velmi lahodný nápoj. :-) A stejně dobře se bude hodit také do domácího vaječného likéru. :-)
ZAJÍMAVOST: Tonka boby se pro své unikátní aroma s oblibou využívají také v parfumerii (jsou například součástí dámských parfémů Jicky, Insolence nebo Tonka Impériale značky Guerlain).
NA SLADKO
Její specifické aroma ji předurčuje zejména k ochucení dezertů jako je panna cotta, čokoládové éclairs, crème brulée či různé krémové, mléčné a smetanové dezerty. Přidává se také do sladkého pečiva (koláče, palačinky, sušenky, křehké pečivo a drobné cukroví, jogurtové dorty, cheescake a podobně), pudinků, nákypů nebo zmrzliny. Kořením můžete dochutit různé polevy nebo marmeládu. Skvěle doplní čokoládové dezerty a dorty, stejně jako sladké ovoce. Zvlášť lahodně se snoubí s melouny, třešněmi, meruňkami a citrusovými plody.
NA SLANO
Nastrouhejte pár špetek tonky do krémové zeleninové polévky, pyré nebo nákypu – sázkou na jistotu je kombinace s dýní, brambory, batáty, fazolemi či hráškem. Hodí se také do omelet, pokrmů z brambor, rajčat a bílého masa s omáčkou. Ve středomoří se často používá k dochucení mořských plodů a ryb.
TIP: Nechte pár fazolí vylouhovat v kvalitním rumu – čím déle, tím lépe. Výsledkem bude originální a velmi lahodný nápoj. :-) A stejně dobře se bude hodit také do domácího vaječného likéru. :-)
ZAJÍMAVOST: Tonka boby se pro své unikátní aroma s oblibou využívají také v parfumerii (jsou například součástí dámských parfémů Jicky, Insolence nebo Tonka Impériale značky Guerlain).
Doporučení
DÁVKOVÁNÍ
Tonka boby dávkujte s mírou, většinou postačí pár strouhnutí, záleží na vaší chuti. Vařením neztrácí nic ze svého aroma. Koření tedy můžete přidávat na počátku i během vaření, ale také k závěrečnému posypání dezertu, horké čokolády, kakaka, kávy nebo čaje.
Tonka přirozeně obsahuje látku kumarin a ve větších dávkách může poškodit zdraví (to byste ale museli spořádat několik desítek bobů najednou; pro zajímavost: stejnou látku obsahuje i skořice, levandule, muškátový oříšek, lékořice nebo kardamom).
LÉČIVÉ ÚČINKY
V rozumné dávce mají tonka boby léčivé vlastnosti (právě díky obsaženému kumarinu). Zabraňují tvorbě sraženin a snižují krevní tlak, tonizují, zklidňují a působí proti křečím. Působí také jako afrodiziakum, proti depresím, únavě a ztrátě chuti k jídlu i proti nevolnosti. Brazilští indiáni ji používali také k vykuřování a na výrobu vonných svíček.
SKLADOVÁNÍ
Tonka boby skladujte na temném, suchém, a ne příliš teplém místě. Při delším skladování se mohou na povrchu bobů vytvořit malé bílé krystalky. Je to výsledek přirozeného procesu během skladování, který nesnižuje kvalitu koření. Tonka boby v celku vám při dobrém skladování vydrží řadu let.
Tonka boby dávkujte s mírou, většinou postačí pár strouhnutí, záleží na vaší chuti. Vařením neztrácí nic ze svého aroma. Koření tedy můžete přidávat na počátku i během vaření, ale také k závěrečnému posypání dezertu, horké čokolády, kakaka, kávy nebo čaje.
Tonka přirozeně obsahuje látku kumarin a ve větších dávkách může poškodit zdraví (to byste ale museli spořádat několik desítek bobů najednou; pro zajímavost: stejnou látku obsahuje i skořice, levandule, muškátový oříšek, lékořice nebo kardamom).
LÉČIVÉ ÚČINKY
V rozumné dávce mají tonka boby léčivé vlastnosti (právě díky obsaženému kumarinu). Zabraňují tvorbě sraženin a snižují krevní tlak, tonizují, zklidňují a působí proti křečím. Působí také jako afrodiziakum, proti depresím, únavě a ztrátě chuti k jídlu i proti nevolnosti. Brazilští indiáni ji používali také k vykuřování a na výrobu vonných svíček.
SKLADOVÁNÍ
Tonka boby skladujte na temném, suchém, a ne příliš teplém místě. Při delším skladování se mohou na povrchu bobů vytvořit malé bílé krystalky. Je to výsledek přirozeného procesu během skladování, který nesnižuje kvalitu koření. Tonka boby v celku vám při dobrém skladování vydrží řadu let.
Dostupnost
SklademKód: 0372
Hmotnost [g] | 25 |