O MARSEILLSKÉM MÝDLE

Marseillské mýdlo slouží ke každodennímu mytí celého těla, rukou a obličeje. Plnohodnotně nahradí sprchový gel, syntetická mýdla a dokonce i šampon. Protože není parfemované a neobsahuje žádné syntetické přídavné látky a konzervanty, hodí se pro všechny typy pleti včetně dětské a aknózní. Kůži nevysušuje, naopak ji vyživuje a pomáhá na ní znovu vytvářet ochranný film, který funguje jako bariéra před nežádoucími vnějšími vlivy. Má baktericidní účinky, pomáhá proti akné a lupénce.

Co je „pravé“ marseillské mýdlo?

Začnu tím, že vysvětlím uvozovky u slova „pravé“. Používání názvu „pravé mýdlo z Marseille“ bylo totiž zakázáno kodexem z roku 2003. Podle něj se buď jedná o „Marseillské mýdlo“, nebo ne. Jakékoli „falešné“ marseillské mýdlo nesmí existovat.  Více o kodexu a legislativě související s marseillským mýdlem si můžete přečíst dál v části Legislativní ochrana marseillského mýdla.

A jak tedy marseillské mýdlo poznat?

Jednoduše a spolehlivě: Marseillské mýdlo musí být čistě přírodní a ekologické. Druhá zmíněná podmínka de facto vylučuje použití palmového oleje. Marseillské mýdlo je tedy zelené (sytost zelené barvy je dána podílem olivového oleje) a je vyrobeno výhradně z olivového a kokosového oleje. Obsahuje 72 % rostlinných olejů a přidanou sodu. Nic víc. Takže žádné vůně, barviva, ani konzervační látky.

Tak. To byl zjednodušený návod pro ty, kteří nechtějí příliš bádat a nechtějí udělat chybu. Ale skutečnost je složitější… V rozporu s tím, co uvádím v předchozím odstavci, schválený kodex výroby marseillského mýdla ve skutečnosti umožňuje i přidání palmového oleje. Takové mýdlo poznáte podle krémové barvy a bývá označeno jako „extra pur“ nebo „naturel“ a podobně. Kvalitní výrobci marseillského mýdla (včetně toho „našeho“) používají výhradně certifikovaný palmový olej s označením RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) z udržitelně obhospodařovaných plantáží z ekologického zemědělství, které respektuje životní prostředí a místní kultury. Jinak by nesplnili základní podmínku, že marseillské mýdlo musí být ekologické. Přesto tato mýdla v naší nabídce prozatím nenajdete. Rozhodli jsme se zůstat u klasického a staletími prověřeného složení marseillského mýdla s podstatným podílem oleje olivového: https://www.francouzskydum.cz/cz/eshop/134-olivove-mydlo-z-marseille-%E2%80%93-hranol-900-g

Výroba marseillského mýdla

Výrobní postup se skládá ze samostatných procesů, během nichž se mýdlová pasta vaří v kádích (takzvaná „marseillská metoda“). Marseillský výrobní cyklus trvá přibližně 80 hodin a je rozdělen do 5 fází. Mýdlová pasta se zpracovává týden až deset dní, ve dne se vaří a v noci odpočívá.

Zmýdelnění: Rostlinné oleje a roztok hydroxidu sodného se za promíchávání ve velké kádi přivedou k varu. Začíná zmýdelňování směsi a postupně se tvoří emulze - mýdlová pasta.
Prosolování: Mýdlo není rozpustné ve slané vodě. Tím, že se do emulze přidá mořská sůl, mýdlo se oddělí od vody, kterou obsahuje a vysráží se do podoby pevné látky
Vaření: Toto je charakteristická operace výroby mýdla, která umožní úplnou přeměnu použitých mastných látek na mýdlo. Přidá se soda, aby se zmýdelnila tuková hmota, která v předchozím kroku nereagovala se sodou. Tato směs se vaří několik hodin při 120 °C.
Rafinace: Pomocí roztoku soli a louhu se mýdlová hmota opakovaně pročišťuje. Během tohoto procesu se zachytí glycerol, nečistoty a nezmýdelněné mastné kyseliny.
Zahuštění: Během této operace přechází struktura mýdla z krystalické do hladké. Spočívá v posledním vaření mýdla a jeho promývání čistou vodou do konečné fáze. V tomto bodě vstupuje do hry veškerý um a odbornost hlavního mistra mýdlaře. Ten během procesu neustále kontroluje konzistenci a homogenitu mýdla. Výsledná hmota pak odpočívá 18 až 48 hodin.
Ztuhlé mýdlo se poté nakrájí na kostky a na 6 stranách se ručně označí razítkem.

Jak je to s tekutým mýdlem z Marseille?

Marseillské mýdlo musí být vždy tuhé – podle platného kodexu schválený technologický postup vylučuje, aby bylo v tekuté formě. Tekuté mýdlo se totiž získává z draselného louhu (hydroxid draselný), zatímco tuhé mýdlo z louhu sodného (hydroxid sodný).

Nicméně, v 80. letech se na trhu objevil nový produkt s názvem Tekuté mýdlo z Marseille, které je výsledkem vývoje a pokračováním tradičního know-how poctivých výrobců marseillského mýdla.

Tekuté mýdlo z Marseille tedy nemusíte hned zavrhnout a můžete ho také vyzkoušet. Podmínkou je spolehlivý výrobce, který ho vyrábí ze 100 % rostlinných olejů a drží se tradiční receptury, jak je to jen technologicky možné. Právě takové tekuté mýdlo najdete i v našem eshopu https://www.francouzskydum.cz/cz/eshop/136-tekute-olivove-mydlo-z-marseille

Legislativní ochrana marseillského mýdla

Pojem „marseillské mýdlo“ bohužel není kontrolovaným označením původu, a tak je dnes trh až z 95 % zaplaven „mýdly z Marseille“, která mají s tím skutečným pramálo společného. Nerespektují tradiční recepturu, ani místo původu.  Značka „marseillské mýdlo“ je totiž ošetřena právě pouze výše zmíněným kodexem výroby marseillského mýdla, schváleným v březnu roku 2003 francouzskými úřady.

Ten definuje marseillské mýdlo na základě tradičního výrobního procesu, který zahrnuje zmýdelnění tuku pomocí louhu (podrobněji v části Výroba marseillského mýdla). Definuje také omezení v obsahu tukových látek – vylučuje kyselé oleje kromě olivových olejů z pokrutin. Připouští ovšem použití loje v kvalitě odpovídající evropskému nařízení ES 1774/2002 o živočišných derivátech použitelných v kosmetice (a to i přesto, že tradiční metoda vyžaduje použití výhradně olejů rostlinných). Kodex omezuje přísady a vylučuje zejména syntetické, povrchově aktivní látky. Použité přísady musí být v souladu s příslušnými evropskými směrnicemi a nařízeními. Nestanoví však povinnost vyrábět mýdlo v Marseille – název je spojen pouze s takzvanou „marseillskou metodou“ výroby mýdla. Pravidla jsou tedy poměrně volná a umožňují velkému množství mýdel různé kvality a původu těžit ze značky Savon de Marseille. Výsledkem je, že největšími výrobci „marseillského mýdla“ vůbec jsou dnes Čína a Turecko… Mnoho výrobců používá dokonce mýdlový základ převážně z jihovýchodní Asie, který jen barví, parfémují a vytvarují moderním, průmyslovým procesem…

V současnosti existuje už jen několik málo výrobců mýdla, kteří dodnes pokračují v tradiční výrobě marseillského mýdla vařením v kádích přímo v Marseille. Ti se rozhodli vzít ochranu tradice a poctivého řemesla do vlastních rukou. V roce 2011 společně založili Unii profesionálních výrobců marseillského mýdla. Jejím posláním je chránit, propagovat a informovat širokou veřejnost o autentickém marseillském mýdle. Vytvořili chartu kvality, která garantuje tři kritéria pro výrobu marseillského mýdla: tradiční složení (výhradně z rostlinných olejů, bez parfémů, barviv, přísad a pomocných látek), geografický původ (mýdlo se musí vyrábět v oblasti původu tohoto mýdla, tedy v Marseille v departmentu Bouches du Rhône) a výrobní proces (výhradně vařením v kádi podle tradičního 5-stupňového procesu zmýdelnění -  viz zmíněná „marseillská metoda“).

Jedním z těchto výrobců a zakládajících členů Unie profesionálů je právě marseillská mýdlárna Savonnerie du Midi, se kterou jsme se rozhodli spolupracovat, a jejíž výrobky najdete na našem webu https://www.francouzskydum.cz/cz/kosmetika.

K čemu všemu se dá marseillské mýdlo použít

Marseillské mýdlo samozřejmě slouží v první řadě ke každodennímu mytí celého těla, rukou a obličeje. Plnohodnotně nahradí sprchový gel, syntetická mýdla a dokonce i šampon. Protože není parfemované a neobsahuje žádné syntetické přídavné látky a konzervanty, hodí se pro všechny typy pleti včetně dětské a aknózní. Kůži nevysušuje, naopak ji vyživuje a pomáhá na ní znovu vytvářet ochranný film, který funguje jako bariéra před nežádoucími vnějšími vlivy. Má baktericidní účinky, pomáhá proti akné a lupénce a jak už jsme zmínili, doporučuje se i k mytí vlasů. Jeho pH 9,5 nicméně může v individuálních případech citlivou pokožku dráždit, tak je potřeba to vyzkoušet.

Hodí se také na praní v pračce i pro ruční praní. Prací prostředek z mýdlových vloček je jemný a vhodný pro alergiky a kojence, protože neobsahuje alergenní přísady. Je vhodný i na praní jemných tkanin. Marseillské mýdlo také skvěle odstraňuje i velmi odolné skvrny: potřete skvrnu za sucha navlhčeným kusem mýdla. Naneste pěnu na látku, nechte 10 minut působit a opláchněte vodou. V naší nabídce najdete mimo jiné také šetrný prací prostředek z marseillského mýdla připravený k okamžitému použití. Pokud chcete použít na praní mýdlo tuhé, tady je tip na domácí výrobu pracího prostředku:  Nastrouhejte na hrubém struhadle asi 4 – 6 lžic mýdla, smíchejte s litrem horké vody. Promíchejte a nechte 24 hodin odstát. Pak můžete nalít rovnou do dávkovače pracího prostředku. Pokud chcete prádlo ještě lépe vybělit, můžete přidat 1 lžíci jedlé sody. A pro krásnou vůni třeba několik kapek esenciálního oleje – to nakapejte přímo na kousek látky, který dáte do pračky s ostatním prádlem. Nebo můžete nakapat rovnou do připravené prací emulze.

Marseillské mýdlo účinně a zároveň ekologicky odmašťuje a můžete s ním mýt podlahy a povrchy v domácnosti, kůži nebo nábytek. Čisticí prostředek si vyrobíte jednoduše zředěním hoblin mýdla v malém množství horké vody. Poté umytý povrch otřete čistou vodou.

Během dlouhých staletí používání našli lidé pro marseillské mýdlo ale i řadu dalších využití - některá Vás možná překvapí.

Umístěné ve skříních a šatnách odpuzuje moly a ostatní hmyz,
Poslouží místo pěny na holení – vytváří bohatou pěnu,
Nahradí i zubní pastu – prý odstraňuje zubní kámen,
Používá se i ke zklidnění ran a hojení odřenin – je antiseptické,
Doporučuje se dokonce i k předcházení nočních křečí v nohou – stačí ho prý vsunout pod prostěradlo pod nohy, které tak bude během noci vyživovat obsaženým draslíkem.
Ušetří vám místo v zavazadle na cestách, protože zastoupí hned několik jiných výrobků najednou.
 
Jak ho krájet a skladovat

Máte-li doma hranol nebo velkou kostku marseillského mýdla, prostě z něj ukrojte požadovanou část nožem namočeným v horké vodě nebo drátem. A zbylé hoblinky schovejte a použijte na praní nebo mytí podlahy.

Marseillské mýdlo vám vydrží doma opravdu velmi dlouho. Zvlášť, když ho budete skladovat v suchu - vysušení mu svědčí. Díky dlouhé životnosti je to velmi ekonomický produkt. A v neposlední řadě i ekologický: protože je biologicky odbouratelné, neobsahuje fosfáty ani syntetické produkty, neznečišťuje řeky a přispívá k ochraně životního prostředí.

Historie

Marseillské mýdlo má svůj původ v aleppském mýdle ze Sýrie, které existuje už tisíce let (mimochodem, i aleppské mýdlo vyrobené v Sýrii pod značkou La Corvette nabízíme v našem e-shopu a dočtete se o něm více v některém z mých příštích blogů). Způsob výroby mýdla z Aleppa na bázi olivového a vavřínového oleje se ve středomoří rozšířil během křížových výprav. V Marseille tak vznikly už ve 12. století továrny na mýdlo, které používaly jako surovinu olivový olej lisovaný z oliv z oblasti Provence. Soda, tedy v té době víceméně čistý uhličitan sodný, se získával z popela rostlin z okolních slanisek. Podle dochovaných zdrojů byl prvním výrobcem v Marseille, který použil k výrobě mýdla sodu, Crescas Davin v roce 1371.

Receptura tohoto mýdla byla pak regulována v 17. století za vlády krále Ludvíka XIV. V roce 1688 byl přijat takzvaný Colbertův edikt, který omezil používání názvu „marseillské mýdlo“ pouze na mýdla vyrobená z olivového oleje v oblasti Marseille. Už tehdy musel být v marseillském mýdle garantován obsah 72 % mastných kyselin pouze z olivového oleje. Použití živočišného tuku bylo zakázáno, a kdo by dané nařízení porušil, riskoval zabavení zboží a vyhoštění z Provence. V té době se Marseille stala hlavním producentem mýdel ve Francii.

Kolem roku 1820 se přístavem v Marseille začaly dovážet palmové, arašídové, kokosové a sezamové oleje z Afriky a Středního východu a marseillské mýdlárny zároveň čelily konkurenci anglických a pařížských továren na mýdlo, které používaly levnější lůj. Počátkem dvacátého století bylo v Marseille devadesát továren na mýdlo. Pod tlakem těchto okolností byl v roce 1906 upraven vzorec pro jeho výrobu a nově umožnil i použití kokosového nebo palmového oleje.

Svého vrcholu zdejší výroba v roce 1913 s celkovou produkcí 180 tisíc tun marseillského mýdla. Ještě po válce těžily zdejší továrny z pokroku mechanizace, přestože staré výrobní postupy a kvalita produktu zůstaly zachovány. Ještě na počátku druhé světové války zajišťovalo Marseille stále polovinu francouzské produkce mýdla. Následující roky byly ale katastrofální. Zejména v padesátých letech bylo mýdlo nahrazeno syntetickými detergenty a mýdlárny v Marseille se postupně uzavíraly. Jen pět z nich dodnes pokračuje ve výrobě mýdla stejnou metodou jako před třemi stoletími. A právě výrobky jedné z těchto pěti mýdláren jsme pro Vás dovezli a nabízíme v našem eshopu https://www.francouzskydum.cz/cz/kosmetika.

 

Doporučujeme