KARAMELIZOVANÝ FENYKL

2 bulvy fenyklu zbavíme vrchní slupky (tu použijeme třeba do vývaru), dáme stranou nať a rozkrájíme na 1/4 nebo 1/6, podle velikosti. Vykrojíme dřevnaté srdíčko, ale opatrně, aby nám dílky stále zůstaly držet pohromadě. Na velké pánvi zahřejeme olivový olej a rozložíme na něj dílky fenyklu. Z každé strany na mírném ohni několik minut opečeme. Poté osolíme, posypeme lžičkou tmavého třtinového cukru a opět několik dalších minut opékáme a opatrně otáčíme při mírné teplotě, aby se cukr nevařil, pouze karamelizoval. Až získají dílky fenyklu krásnou zlatohnědou barvu, posypeme tymiánem a podlijeme asi 1dcl suchého bílého vína a šťávou z 1 pomeranče. Asi 15 minut dusíme pod pokličkou, poté odklopíme a necháme ještě zredukovat šťávu.

Je to úžasně chutné samotné, třeba jako předkrm (dokonale se snoubí podávaný s plátkem prosciutta), ale můžeme také podávat jako přílohu k pečeným masům nebo grilované rybě.

Když jsme zrovna vařili "pomalý" hovězí vývar, použili jsme karamelizovaný fenykl jako přílohu k vařené hovězí oháňce, společně se šťouchanými brambory, to vše ozdobené čerstvou fenyklovou natí.

Doporučujeme

GRANDE RÉSERVE

GRANDE RÉSERVE
289 Kč

CUVÉE ROYALE 2024

CUVÉE ROYALE 2024
309 Kč

ACANTALYS ROSÉ 2022

ACANTALYS ROSÉ 2022
289 Kč

L’INSOUCIANTE

L’INSOUCIANTE
249 Kč