KARAMELIZOVANÝ FENYKL
2 bulvy fenyklu zbavíme vrchní slupky (tu použijeme třeba do vývaru), dáme stranou nať a rozkrájíme na 1/4 nebo 1/6, podle velikosti. Vykrojíme dřevnaté srdíčko, ale opatrně, aby nám dílky stále zůstaly držet pohromadě. Na velké pánvi zahřejeme olivový olej a rozložíme na něj dílky fenyklu. Z každé strany na mírném ohni několik minut opečeme. Poté osolíme, posypeme lžičkou tmavého třtinového cukru a opět několik dalších minut opékáme a opatrně otáčíme při mírné teplotě, aby se cukr nevařil, pouze karamelizoval. Až získají dílky fenyklu krásnou zlatohnědou barvu, posypeme tymiánem a podlijeme asi 1dcl suchého bílého vína a šťávou z 1 pomeranče. Asi 15 minut dusíme pod pokličkou, poté odklopíme a necháme ještě zredukovat šťávu.
Je to úžasně chutné samotné, třeba jako předkrm (dokonale se snoubí podávaný s plátkem prosciutta), ale můžeme také podávat jako přílohu k pečeným masům nebo grilované rybě.
Když jsme zrovna vařili "pomalý" hovězí vývar, použili jsme karamelizovaný fenykl jako přílohu k vařené hovězí oháňce, společně se šťouchanými brambory, to vše ozdobené čerstvou fenyklovou natí.