SALÁT S PEČENOU ČEKANKOU, TAPENÁDOU A SUŠENOU ŠUNKOU
Tenhle salát má typický šarm a vůně jižní Francie. Důležité jsou kvalitní ingredience - tedy šunka a použité černé olivy. Ale je také variabilní, podle vaší chuti a toho, co máte zrovna po ruce. Nebojte se přidat třeba ančovičky nebo kapary. Dobrou chuť.
Na 2 porce:
3 čekankové puky
1 menší červená cibule nakrájená na měsíčky
2 stroužky česneku (neoloupané)
2 vejce vařená natvrdo
Pár plátků sušené šunky
Tapenáda z černých oliv podle chuti
Pár lístků čerstvé šalvěje
Olivový olej, balzamiková redukce, sůl
Čekankové puky podélně rozřízněte podle velikosti na poloviny nebo třetiny a rychle blanšírujte v osolené vodě s trochou cukru. Prudce zchlaďte a rozložte na plech s pečicím papírem. Přidejte cibuli, česnek a lístky šalvěje, zakápněte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte 15 minut na 180 °C, dalších cca 15 minut na 160°C.
Mezitím uvařte vejce natvrdo a překrojte napůl. Upečenou čekanku, cibuli, česnek a šalvěj rozložte na talíř, přidejte půlky vajec a sušenou šunku. Ozdobte malými kopečky tapenády, zakápněte olivovým olejem a balzamikem.
Podávejte s bílým pečivem, například bagetou nebo bílým chlebem Fougasse (vyzkoušený recept vám přineseme v některém z dalších blogových příspěvků).
RECEPT NA TAPENÁDU NAJDETE ZDE: https://www.francouzskydum.cz/cz/recepty/17-tapenada